Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: Guide DN30 LRF éjjellátó binokulár

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy egy ilyen készülék a piacon van, ugyanis magát a házat már egy ideje ismerhetjük a Normae hőkamerák révén.

Végülis ez is egy Normae modell. A hőkamerákat TN-nek hívják (Thermal Normae), ez az új DN modell pedig egy 4K felbontású digitális éjjellátó (Digital Normae). Kár hogy sem a Guide, sem a forgalmazók nem nagyon erőltetik ezeket a fantázianeveket, pedig sokkal egyszerűbb lenne megjegyezni, mint a TN, TA, TU, DU stb kódneveket, ami gyakran más gyártóknál is azonos (pl. a Guide TA egy előtétcsalád, a PARD TA meg egy keresőcsalád).

A Guide DN30 tehát külsőre és kezelésre ugyanaz, mint a már egyszer jól vizsgázott hőkamera binokulárok. A baloldali tubusban egy – digi éjjellátóknál ritkán tapasztalható – igen nagy fényerejű, 35mm F1.0 optika csücsül (nem F1.2-es mint másnál), ami meg is teszi áldásos hatását, de erről majd később. A jobboldali tubusban pedig a TN hőkamerákhoz hasonlóan a lézeres távmérő modulja kapott helyet, annyi csavarral, hogy míg a TN modelleknél a két optika közül az egyik az LRF emittere, a másik az LRF visszavert fény érzékelője, addig a DN-nél ez a két modul egy üveglap mögé került, az emitter helyére pedig egy 940nm hullámhosszú infravetőt építettek, mely a képalkotást szolgája, nem a távmérést.

A túloldalon természetesen kétszemes, továbbra is irtó kényelmes és természetes betekintés fogad, két darab FullHD kijelzővel, ami csodásan jeleníti meg a 4K szenzor által alkotott képet, szélesvásznú, panorámás formátumban. Lévén, hogy a szenzor felbontása a kijezőének négyszerese, így még 2x digitális nagyításon is penge képet kapunk. Ami néha kell is, mert a DN30 alapnagyítása csak 1.9x-es (12.5° széles látószöggel), 2x digi nagyításon 3.8x-os, és egészen 15.2x-ig tolhatjuk. (Itt találtam is egy bugot, mert a kijelzőben azt mutatja a készülék, hogy 3.8x-osról indul és 30.4x a vége, de ez nem valós). A képminőség olyan jó, hogy még maximális nagyításon sem valamiféle szétesett kép fog zavarni minket, mindinkább a kézremegésünk.

A két okulár szemtávolsága egyszerű tologatással állítható, a szemlencsék dioptriája pedig külön-külön szabályozható. A két okulár közé közelítésérzékelőt épített be a Guide, így az altatott keresőt a szemünkhöz emelve automatikusan bekapcsol a kijelző. Sajnos fordítva nem tudja élből ugyanezt, de az automatikus altatást (auto stand-by) beállíthatjuk minimum intervallumra, és akkor 5 perc tétlenség után a távcső elalszik, szemre emeléssel visszakapcsol. Ez újdonság a Normae családban, a TN hőkamerák ilyet nem tudnak.

A tápellátásért 2db 18650-es akku felel, melyet egyszerűen tudunk cserélni. Vető nélkül gyári adat szerint ezzel 6 órát elmuzsikál a bino, vetővel ez nyilván jóval rövidebb. Node kell-e a vető? Az itt a nagy kérdés. Először is leszögezném, hogy a DN30 beépített vetője sajnos nem fókuszálható, a gyártó pedig úgy látta jónak, ha kivilágítja a 12.5°-os látószöget. A meglévő fényét tehát nagy placcon teríti szét, ami szóróra elegendő teljesítmény, ott gyönyörű képet produkál, de 100m-en már – fókuszálás hiányában – elfogy a fénye sajnos. Nagyobb távolságokra egy külső vető dukál, aminek a felfogatása a Guide egyedi megoldásával történik, de ez a konzol tudtommal nincs a csomagban, még csak a IWA kiállításon láttam egy kósza fotón (ld. lent). Ezen az látszik, hogy a két objektív között megbújó állványcsatlakozóba rögzül az adapter:

A jó hír viszont az, hogy ha csak az észlelés a cél, nagyon sok esetben egyszerűen nincs is különösebb szükség a vetőre.

Amíg van némi maradékfény éjjel egy közeli településről, vagy félholdból, a Guide DN30 a 0.001 lux érzékenységű szenzorának, és a fényerős F1.0 objektívnek köszönhetően szemgyönyörködtetően világos képet mutat a tájról vető nélkül is. Szürkületben még konkrétan színes képet produkál, szürkület vége felé a “Glimmer” nevű félszínes (sárgás) infraképet tudjuk használni, de akár még éjszaka is. A mintafelvételeken félholdnál egy 200-250m-re zsinórozó rókát is meg tudtam figyelni vele, szóval a nagy fekete disznó a világ végéről is látszani fog. Persze hold nélküli kuka sötétben, várostól távol azért ennek is kell a vető, de ezt leszámítva tényleg parádés volt amit láttam… a 4K-nak köszönhetően pedig amilyen élesen láttam, az is parádés. Nekem elképesztően tetszett ez a kütyü!

Az alábbi videóban látható mintafelvételek nem is tudják igazán visszaadni a valóságot, ugyanis kevésbé élesek és világosak ahhoz képest, amit a kijelzőben látni.

Egy aprócska érdekesség: a tesztfelvételeken a külső vetőt kézben tartva használtam és bizony százszor jobb minőségű a kép akkor, ha a vető kellő távolságra van a távcsőtől, nem pedig az objektív mellé rögzítve. Tisztább, kontrasztosabb lesz így a kép (ld. a mintavideó borítóképén az őzek), jóllehet a vető ezzel az egyik kezünket lefoglalja.

Nyilván ez azért nem egy hőkamera (teljesítményt illetően). Márpedig az ára már egy alsó-középkategóriás, egyszemes hőkamera szintjét üti meg, így nagy dilemmában lehet a vásárló. A hőkamerával mindig mindent lát, ezzel viszont két szemmel lát (aminél természetesebb érzés nincs éjjel) és amit lát, azt nagyon élesen és panorámás méretben látja. És még távmérő is van. Apropó élesség… A dicséretesen felhasználóbarát menüjében kapcsolhatunk Image Enhancement funkcót, ami még jobban kiélesíti a képet. Kijelzőben nézve ez szintén a tapsvihar kategória a legtöbb esetben, a felvett videón nem annyira látványos. Illetve élőben is vannak olyan szituációk, amikor már túl sok, és bezajosodik tőle kicsit a kép, amitől az ember úgy érzi, jobb nélküle. Szintén a menüben állíthatunk – tág határok között – világosságot és kontrasztot, ezekhez leginkább külső, spotfényű vető esetén kell majd nyúlni, mert ami beállítás jó a vető nélküli üzemmódra, azt egy erős külső vető szénné fog égetni képközépen. Mellesleg a kijelzőfényerő is egész szépen leszabályozható, hogy ne vakítsa szét a szemünket. Ezen kívül találunk még a DN30-ban GPS-t és digitális iránytűt is, ha már a menünél járunk.

Összefoglalva tehát ez egy igen jól sikerült digitális éjjellátó. Az ára a digikhez képest kissé magas, de ne felejtsük a fentiekből mennyi mindent kapunk a pénzünkért: éles, természetes hatású képet, a kétszemes, panorámás látvány kényelmét, extrafunkciókat, szóróra beépített vetőt. Akinek nem annyira szimpatikus a hőkamerák világa, de szeretne éjjel látni, az ne is nézelődjön tovább, mert ez itt a reá szabott éjszakai távcső. Aki ennyi pénzért inkább egy alsó-középkategóriás hőkamera monokulárra tenné a voksát, azt is meg lehet érteni, azzal azért kevésbé lesz komfortos élmény az éjszakai nézelődés, cserébe többszáz méterig mindent látni fog időjárástól szinte függetlenül.

A Guide D30 4K LRF éjjellátó binokolárt keressétek a Leitz-Hungária webshopjában, vagy viszonteladó partnereinél!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Miniatűr kézi hőkamerákat mutatott be a Guide. A legkisebb tömege mindössze 248 gramm.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Nocpix csúcs céltávcsövének tesztje.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Nocpix Dome M6T25S autós kereső hőkamera kicsomagolása, első benyomások

Videók

Olvasási idő: < 1 perc