Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Történelem? Céltechnikáról, hivatásos vadászokról, kiskorú vadászokról szavaz az Országgyűlés jövő héten

Olvasási idő: 2 perc Két cikk már megjelent a Vadász Blogon a témában, hiszen nem teljesen, de ide tartozik jelenleg a hangtompító legalizálásának témaköre is, de kiderült, hogy a hamarosan soron következő parlamenti szavazáson még komolyabb dolgokról lesz szó, ami valószínűleg igen jelentős szakasza lesz a magyar vadászat és vadgazdálkodás történelmének.

Céltechnika

A benyújtott és szavazásra bocsátott, vadászatot és vadgazdálkodást érintő jogszabálymódosítási javaslatban ugyanis nem csak az ifjúsági vadászat engedélyezése szerepel, hanem sokminden más is. Belevették például a köznyelven “céltechnikaként” aposztrofált eszközök használatát is.

Az ezidáig sportvadászok számára illegális, ám ma már tömegek által használt és egyben tömegek által gyűlölt “elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök” az új módosító szerint – elvileg – széles körben használhatóak lennének (ha megszavazzák), nagyjából úgy, mint a puskalámpa: hatósági engedéllyel, meghatározott vadfajokra.

Ha bele is kerül a törvény szövegébe ez, ugyanúgy fog járni egyelőre mint az elektronikus vadhívó: külön Végrehajtási rendeletben fogják szabályozni, hogy ki, mikor és mire használhatja! Tekintve, hogy ez a Vhr még a másfél éve törvénybe került elektronikus vadhívó kapcsán sem jelent meg, úgy ha bekerül a céltechnika használata a törvénybe, önmagában még nem lesz legális addig, amíg a Vhr nem rögzíti pontosan mire lehet használni. És még utána is valószínűleg a vadászatra jogosulton múlik, hogy év elején megkéri-e a hatóságtól rá az engedélyt úgy, mint a puskalámpa használatára, vagy sem!

Hivatásos 4000ha fölött

A következő komoly módosítás a hivatásos vadászokról szól. Az eddig hatályban lévő “megkezdett 4000 hektáronként 1 hivatásos vadász” helyett bevezetik az 500 hektáros “pufferzóna” meglétét, vagyis kvázi 4500 hektárig még lehet majd működni 1 hivatásossal is, de ami még fontosabb, hogy 4500 hektár fölött is lesz mérlegelési jogköre a vadászati hatóságnak!

Azokon a területeken tehát, ahol 4500 hektár fölött vannak, de mondjuk rengeteg a kies pusztaság, vagy épp városközeli terület, zárványrész, ami hivatalosan vadászterület, de vadgazdálkodni és vadászni sem lehet rajta, ott mérlegelheti a vadászati hatóság, hogy szükség van-e még egy hivatásosra.

Ifjúsági vadászat

Erről külön cikk készült, mely szerint a 16 és 18 éves kor közöttiek is vadászhatnak majd, vadászvizsgával, jogszabályi megfelelés mellett és 5 éves tapasztalattal rendelkező felnőtt kísérővel úgy, hogy az sörétes fegyvert, vagy maximum .22-es kaliberű golyós fegyvert engedhet át a kiskorú számára. Vadászhatnak még – hasonló módon és kiegészítő vizsgával – íjjal, ragadozómadárral, vagy agárral is.

—-

Hangtompító

Erről is külön cikkben értekeztem, miszerint az országos körkérdés alapján a vadászatra jogosultak kis létszámmal ugyan, de nagy többséggel támogatták a hangtompító legalizálását, emiatt a Kamara és a Védegylet szorgalmazni fogja a témát a jogalkotónál. Hogy erről is most szavaznak-e azt nem hiszem, szerintem egy külön téma lesz, de meglátjuk.

A fentieken kívül számos jogszabályi változás várható még, például a vad-gépjármű ütközésekről, a magyar állampolgársággal igen, de magyar lakcímmel nem rendelkezők vadászjegy kiváltásáról, stb. Érdemes figyelemmel követni a fejleményeket!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Nocpix csúcs céltávcsövének tesztje.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Nocpix Dome M6T25S autós kereső hőkamera kicsomagolása, első benyomások

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Lerántották a leplet a Leica Fortis Glossy céltávcsőről, megspékelve egy látványos kisfilmmel.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A Thermtec idei harmadik bemutatott modellcsaládja a kompakt Vidar céltávcső 2.0 verzió.