Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Az Omnia az Elite leggyorsabb és a piac egyik leggyorsabb íja lett

Olvasási idő: 4 perc 2023-ra az Elite az Omniát hozta el nekünk, mint “flagship” csigás vadászíjat. Az első sebességteszten, amit e cikk írásáig publikáltak, az Omnia 25-30 FPS-sel gyorsabb volt, mint a legtöbb ma kapható csúcskategóriás csigás íj. Értsd egy átlagos vadászvesszővel is túllépi a 300 FPS-t.

Az Elite íjak indokolatlanul alulértékeltek. Szokás mondani, hogy az Elite ereiben Bowtech vér csörgedezik, tekintve, hogy az az ember tervezi őket, aki annak idején a Bowtech íjakat álmodta meg, és hát valóban sok a hasonlóság a két márka között: binary csigarendszer, íjprés nélküli hangolás lehetősége, stb. Az új Elite Omniában mostmár lett egy kis Hoyt és egy kis PSE is, dehát ez már csak így megy: ha egy gyártó kitalál valami okosat, 1-2 éven belül a többiek is beépítik a sajátjukba. Egy biztos – amit első kézből állíthatok -, hogy az Elite íjak valóban nagyon igényesen kivitelezett, kényelmesen húzható, jól lőhető, precízen állítható, lövéskor nagyon stabil és csendes szerkezetek, ezt magam is megtapasztaltam, egy évig lőttem egy Elite Kure-ral (jóllehet voltak vele gondjaim, de az nem az Elite hibája volt, hanem egy lecserélt, de – mint utólag kiderült – elméretezett idegszetté).

Az új Elite Omnia specifikációi a következők:

  • 32″ ATA tengelytáv
  • 6″ aljzási magasság
  • 24.5-30″ húzáshossz
  • 347 FPS IBO sebesség (80% kikönnyülésnél, Performance modullal)
  • 70-90% kikönnyülés
  • 4.5 font tömeg
  • 40, 50, 60, 65 v. 70# max húzóerő

350 FPS körüli sebességgel az Elite kínálatában az elmúlt években nemigen lehetett találkozni, inkább a komfortosabb, de lassabb (330-338 FPS) íjakkal, és a könnyű lőhetőséggel igyekeztek kitűnni. Az Omnia is az Elite jól bevált ASYM Tri-Track binary csigarendszerét kapta (annak egy módosított, nagyobb méretű, SP nevű változatát), melyen egy modulcserével lehet az íj karakterisztikáját megváltoztatni. Komfort módban a húzás nagyon könnyű, legalább 5 fonttal kevesebbnek érződik, mint ami a valóság, de így lassabbak is az íjaik. A nagyobb sebességet adó Performance mód pedig egy agresszívebb húzásciklust ad, nem csak nehezebb húzni ilyenkor az íjat, de általában a völgy előtt szokott lenni egy “hupli”, amin még át kell húzni mielőtt elérünk a völgyig, vagyis a kikönnyülésig. Az Omnia ezzel a Performance modullal tud papíron 347 FPS IBO sebességet, amit ugyebár 350 graines, tollazatlan vesszővel szoktak a teszteken elérni (de leginkább csak közelíteni). A vadászvesszők márpedig tollazottak, 430-550 grain között szoktak mozogni, mondjuk átlag 470 grainesek, ezzel a valós sebességek az átlag csigás íjakkal 275-280 FPS körül alakulnak, a leggyorsabbakkal rendszerint 290-300 (pl. PSE Mach 1, EVO XF). Ekképpen igencsak meglepő, hogy a Lancaster Archery bemutató videójában egy feltollazott, 475 graines vesszőt, 30″ húzáshosszon, 90% kikönnyüléssel és 70 fonttal lőnek át sebességmérőn, ami végül 302 FPS-t mutat.

Lancaster Archery sebességteszt

Ez lényegesen több, mint a megszokott sebességek. Ha ez tényleg így van, és nem csúszott semmi hiba a rendszerbe, az bizony nagy szó, mert 20-30 FPS különbséget már valós körülmények között, vadászaton is megérez az ember.

Nem csak ennyi az újdonság azonban az Elite Omniával kapcsolatban, mert az állíthatóságon is csiszoltak még. A zászlóshajó Elite íjak eddig is 1/4 inchenként voltak állíthatók a húzáshosszt illetően, és ugyanazon a modulon a kikönnyülést is csak 1-2 csavar áthelyezésével lehetett állítani, íjprés nélkül. Most ez utóbbit egy fogaskerekes kis szerkezettel váltották fel (V2 Micro mod), ezért a kikönnyülés állításához csak tekerjük az imbuszt, és fokozatmentesen – az Elite szerint 1%-onként – tudjuk szabályozni a kikönnyülést 70 és 90% között. Érdekes, de hogy a valóságban van-e jelentősége, abban nem vagyok biztos. Ahogy az Elite-nél lenni szokott, választhatunk kábelstop és íjkarstop között.

Kikönnyülés fokozatmentes állítása (Fotó: Lancaster Archery)

Újdonság még a különféle rezgéselnyelők felapplikálása is a középrészre (Delta VRT), ami az Elite-re eddig nem annyira volt jellemző. Igen, ezek az íjak eddig mindenféle gumibetétek nélkül tudtak vibrációteszteket nyerni, de gondolom az Omniánál már szükség van a rezgés csökkentésére. Ami leginkább érdekes, hogy az egyik rezgéselnyelő egy kis “bütyök” lett, egy második, alsó pozíciójú stabilizátor foglalatban. Ilyesmi bütyköt a Hoytnál láttunk már (bár náluk inkább súly/stabi szerepet tölt be), a második stabihely megléte pedig a PSE-től lehet ismerős. Ez a rezgéscsillapító kitekerhető, a helyére áthelyezhetjük a stabilizátort, hogy alacsonyabbra kerüljön az íjunk súlypontja, de én vadásszemmel inkább így csinálnám:

Amit az Omnia megörökölt a tavalyi év új vadászcsigás modelljétől az Envisiontől, az a szélesebb íjkar-terpeszt, és ami ma már egyik csúcs-Elite-ről sem hiányozhat, az íjprés nélküli, imbuszkulcsos csigahangolás (SET technológia). Ennél egy állítócsavarral tudjuk az íjkarokat billegtetni, ami pedig a csigák dőlését befolyásolja épp úgy, ahogy régen íjprés használatával az Y-kábel egyik-másik oldalát kellett tekerni.

Ez tehát az új Elite Omnia, ami abszolút helyt áll a mai modern csigásíj piacon, és ami olyan gyors lett, amilyet az Elite-től talán még sosem láttunk.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 4 perc Az USA-ban is lassan indul a főidény, ezért a nagy víz túloldalán elindult a mozgolódás a szcénában. Lássuk mik az...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Ez a videó a Magyar Vadászíjász Egyesülettel együttműködésben készült. Igyekeztük közérthetően és szórakoztató módon elmondani és bemutatni, hogy mi...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....