Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Összefogtak a V4-es országok vadászíjászai

Olvasási idő: 2 perc A V4-es vadászíjász memorandum aláírása, a Selmecbánya mellett fekvő, szentantali vadászkastélyban.

A Magyar Vadászíjász Egyesület közleménye:

“A Szlovák Vadászíjász Egyesület korábban javaslatot tett a V4-es országok vadászíjászainak közös fellépésére, elsősorban az együttes érdekvédelem erősítése érdekében, melynek kezdő lépése egy ezt kinyilvánító Memorandum elfogadása és aláírása.

A Magyar Vadászíjász Egyesület (MVE) meghívást kapott 2 fő részére az évről évre Szentantal községben a Koháry–Coburg kastélyban megrendezendő vadásznapon, a Memorandum – előzetes egyeztetés utáni – nyilvánosság előtti ünnepélyes aláírására. Az MVE-t Ambrózy Árpád és Bánszki Gáborral képviselte.

A szlovák vadászíjászok Selmecbányán nagyon szívélyesen fogadták a magyarokat, ahol egy baráti vacsorán és megbeszélésen vettek részt, melyen jelen volt a Szlovák Vadászkamara elnöke, Lebocki Tibor, és titkára, Suba Imre, valamint a helyi Erdészeti Szakközépiskola igazgatója, Stefan Jakubik, a Szlovák Vadászíjász Egyesület elnöke, Stefan Miko, alelnöke, Molnár Gábor, külkapcsolatok és sajtó felelőse, Gajdos Tamás, és Dusan Horvát. Csehország vadászíjászait Alexandr Vraga elnök úr képviselte. Az OMVK-t Bajdik Péter főtitkár képviselte.

Másnap, augusztus 31.-én került sor a Memorandum aláírására a nagy múltú Szlovák Országos Vadásznap színpadán, médianyilvánosság előtt, az aláíró elnökök memorandumot méltató, rövid beszéde után. Az MVE köszöni szlovák vadászíjász barátainknak a kezdeményezést, melynek céljaival mi magyarok is egyetértünk. Tekintve nem csak földrajzi közelségünket, szomszédságunkat, azonos előzményű és korú demokráciánkat, hanem az előbbiekből és sok százados együttélésünkből eredő hasonló, mondhatni azonos kultúránkat, és vadászati hagyományainkat, melyek mind az együttműködésre predesztinálnak.

Az aláírást követően a Szlovák Vadászíjász Egyesület standján Jakubik elnök úr javaslatot tett az elkövetkező lépésekre. Elsőként egy átfogó felmérést készítenének a nyíllövés hatékonyságának vizsgálatára a saját (kb. 100) és a memorandumot aláíró országok vadászíjászainak adatainak alapján. Ebben, tekintve három évtizedes lehetőségeinket, nagy segítséget tudunk nyújtani. Az egységes táblázatba foglalt adatokat a Zólyomi Erdészeti Egyetemmel együttműködve dolgoznák fel. Második lépésként egy Közép-Kelet Európai oktatási centrum létrehozását vettette fel, melynek részletei még kidolgozásra várnak. A javaslat tartalmával mindkét küldöttség egyetértett.

Szlovák és cseh vadászíjász barátaink most állnak hazájukban a vadászíjászat teljeskörű legalizálásának küszöbén, megelőzve sok, tőlünk nyugatra eső országot. Törekvéseik eléréséhez sok sikert kívánunk, munkájuk segítségeként megosztjuk három évtized alatt összegyűlt tapasztalatainkat.

Ez úton is köszönjük mind a kezdeményezést, mind a szívélyes és pazar vendéglátást. Látogatásunk során – úgy véljük – nem csak hivatalos kapcsolatfelvételre került sor, hanem igazi vadászíjász barátokra is leltünk.”

Ambrózy Árpád elnök

Magyar Vadászíjász Egyesület

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET