Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Hírek a vadászíjászati piac bódéiból

Olvasási idő: 4 perc Az USA-ban is lassan indul a főidény, ezért a nagy víz túloldalán elindult a mozgolódás a szcénában. Lássuk mik az érdekességek!

Méregdrága magnézium íjat mutatott be a Bowtech

A Bowtech bemutatta a Honor nevű csigás íjat, mely elsőre számomra picit megtévesztő volt. Szoktak ugyanis egy meglévő, vagy már kifutott modellből limitált példányban amolyan patrióta variánst készíteni, jótékonykodva és tisztelegve ezzel az USA katonái, vagy épp veteránjai előtt. Kint nekik ez nyilvánvalóan fontos, de itt nekünk csak egy átcímkézett és felárazott modell szokott lenni, ami nagyjából szóra sem érdemes. Azt hittem a Honor is ilyen, de kiderült, hogy nem teljesen.

Bár a Honor is hasonló okokból és célokkal készült a Bowtech 25. születésnapja alkalmából, de ez a csigás íj lett a cég eddigi legkomolyabb és legdrágább modellje. Merthogy nem alumíniumból készül, hanem erős és pillekönnyű magnéziumötvözetből, cerakote bevonattal. A kulcsfontosságú fém alkatrészek pedig titánból. A 32″ hosszú, de mindössze 3.6 fontot nyomó Bowtech Honor nem kevesebb, mint cirka nettó 1.5 millió forintba kerül, és ellátták a cég eddigi összes innovációjával a DeadLocktól, a TimeLockon és GripLockon át a CenterMass alkatrészek fogadásáig. Csak szettben kapható, de a legjobb kiegészítőket adják hozzá, egészen az önmagában is egy kisebb vagyont érő Pelikan tokig. Sebesség 341fps, húzás 25-30″, aljzás 6.2″, húzóerő 50-60 v. 60-70#.

John Dudley visszatért a Hoythoz

Tele az amerikai vadászíjász web “Welcome Home” szlogennel, ugyanis az ismert vadászíjász legenda, instruktor, innovátor, a Nock-On közösség és vállalkozás alapítója, John Dudley pár éves PSE kitérő után visszatért a Hoythoz. Lehet erre sokmindent mondani, a kommentszekció népe meg is teszi. Ne feledjük azonban azt, hogy Dudleynak az íjászat nem csak szenvedélye, de megélhetése is, ez számára egy igen nagyra nőtt vállalkozás, ergo a pénzt megpróbálni kivenni a képletből bármiféle hűségre, lojalitásra hivatkozva ebben az esetben badarság lenne. Nem az a lényeg, hogy mikor milyen márkát képvisel John Dudley, hanem az, amit eddig márkáktól függetlenül letett az asztalra, és ami vadászíjász legendává avanzsálta. És azt se felejtsük el, hogy miután Dudley átigazolt a PSE-hez, eladták a céget egy befektetői csoportnak, ezért ki tudja mi zajlott még a színfalak mögött, mely még arra a döntésre juttathatta Dudleyt, hogy elhagyja a márkát.

Josh Bowmar egészen különleges, “csontelkerülő” nyílópengét dobott piacra

A Bowmar birodalom bemutatta a Beast nevű, saját tervezésű nyíló pengét. Úgy hirdetik, hogy a világ legélesebb mechanikusa, a pengék német gyártású LUTZ acélból, a ballisztikailag optimális kialakítású test 7075-ös repüléstechnikai alumíniumból készül, és mindez 100 ill. 125gr, illetve 2″ és 2.3″ vágásszélességgel választható. Nem olcsó, két darab + 1 gyakorlóhegy kerül 22.000 Ft-ba (valszeg nettó). Az igazi újítás azonban nem a fentiek, hanem a benne megbújó, rozsdamentes acélból készülő, rugós mechanika, ami miatt nincs szükség műanyag gallérra, vagy gumira a hegy összetartásához, és ami több mint 420m/s sebességgel nyitja a pengéket becsapódáskor. Ennek a mechanikának köszönhetően Bowmar csontelkerülőnek titulálja a Beastet, ugyanis, ha a penge egyik oldala bordát ér, becsukódik, majd azt elhagyva kb 0.6cm-en belül újra a teljes vágásszélességre nyílik ki. Valahogy így:

Megújult a Bear Adapt csigás íj

A Bear bemutatta az Adapt 2 íjat a The Hunting Public nevű vadászíjász csapattal együttműködve. Ez a belépőkategóriás One-Cam íj 31″ tengelytávú, 320fps sebességű, 24-31″ húzáshosszú, 45-60 vagy 55-70# húzóerővel kapható. Megtaláljuk már rajta az ingegrált kiegésztőcsatlakozásokat, mint a nagyoknál, illetve választhatunk kábel- vagy íjkar stop lehetőséget a húzás végére. Ára csupaszon 500 dollár, de lehet kapni felszerelt RTH szettben is majd.

Új vesszőátmérőt (és vesszőket) mutatott be az UltraView

Eddig sem volt egyszerű a vadászíjászok vesszőválasztása, hiszen van 4mm, 5mm, 6mm és 6.2mm is. Tovább bonyolította most a képletet Chris Bee és az UltraView az első (majdnem) saját fejlesztésű vesszejükkel, a 4.5mm-es UV 1K típussal. Azért majdnem, mert a projekt mögött a Victory Archery vesszőgyártó áll. Abból indultak ki, hogy millióegy komponenst lehet kapni a piacon nyílvesszőépítéshez, de egyiket sem úgy tervezik, hogy együttműködjön a másikkal. Gondoljunk bele – mondják -, ha íjat vennénk úgy, hogy a középrész az egyik gyártótól, a csiga a másiktól, az idegszett a harmadiktól származna, mi lenne? Nem működne olyan jól, mint egy eredendően összehangolt rendszer.

Örök kérdés, hogy milyen átmérőjű legyen a vessző? Milyen egyensségű kell a vadászathoz? Inzert vagy outsert? Milyen tömegű? Milyen tollak? Bushing, vagy csak nock? Sima nock vagy világító nock? Megannyi kérdés kíséri a vadászíjászatot, ha vesszőépítésről van szó, és ha rossz vesszőtestet választottál, lehet hónapok után jössz majd csak rá. A cég szerint az UV 1K a vadász nyílvesszők jövője.

“Az UV 1K nyílvesszők nocktól hegyig újradefiniálják azt, amilyennek egy nyílvesszőrendszernek lennie kell azáltal, hogy minden komponensre egy egységes rendszer szerves részeként tekintenek. Mondj búcsút a nem passzoló alkatrészek okozta frusztrációnak, és tapasztald meg első kézből az UV 1K páratlan szinergiáját!” – állítja a gyártó.

.001″ egyenességű, 4.5mm átmérőjű, 1K szövésű carbon vesszőkről beszélünk, az UV által kiokoskodott tollazással, outserttel, gyakorlóheggyel, bushinggal, nockkal, és matricával, melyet megvehetünk méretre vágva vagy vágatlanul, háromféle spine értékkel (250-300-350), ebből fakadóan 8.0, 8.7 és 10.0 GPI tömeggel. Féltucatos csomagban 80.000 Ft-ért. Persze a webshopjukban kínálnak hozzá extra felárért világító nockot, G5 Deadmeat, vagy G5 Montec pengés hegyet is.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Ez a videó a Magyar Vadászíjász Egyesülettel együttműködésben készült. Igyekeztük közérthetően és szórakoztató módon elmondani és bemutatni, hogy mi...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...