Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Közeleg az Infiray őszi termékbemutatója, lássuk mi várható

Olvasási idő: 2 perc Minden évben kora tavasszal és ősszel leplezi le az Infiray a következő fél évben piacra kerülő termékeit. Tavasszal jópár népszerű újdonságot kaptunk, lássuk mire tippelhetünk az őszi bejelentés kapcsán.

Az már a korábbi bejelentésekkor egyértelmű volt, hogy három fő csapásirány jelent meg a termékpalettában. Az egyik az AI, a másik a távmérő miniatürizálása és megjelentetése különböző terméktípusokon, a harmadik pedig az 1280-as felbontású hőkameraszenzor. Ezt a vonalat követve várhatunk új hőkamerákat.

Kereső hőkamera fronton a paletta közepén leváltotta az IRIS család a régi E3 és AFFO készülékeket. Feljebb viszont van egy kis kuszaság. Az E6 kamerák azért már nem mai csirkék, ahogy a Finderek is csak a szenzorukat tekintve mondhatók frissnek, de a ház, a kezelés, a menürendszer, a kijelző már nem a top utolsó technológia. Az EYE III EH35 hiába egy remek készülék, érzésem szerint nem találta meg vele a gyártó a vásárlói szíveket, talán azért mert csak 35mm-es, vagy mert nincs benne távmérő, esetleg a furcsa, futurisztikus forma miatt. Aztán ott van még a Zoom és a Unique, ami hőkamera-léptékkel nézve szintén nem túl friss már, hiába jó kamerák, kiváltképp az univerzális Zoom. Így hát ősszel én ebbe a szegmensbe várom a következő nagy dobást, ami egy nagyfelbontású, top-utolsó specifikációval rendelkező készülék, melyből a távmérőt sem hagyja ki a gyártó. És még villantani fog valami pluszt is, mert önmagában a 640-es felbontás, a 18-20mK érzékenység és egy kidudorodó távmérő ma már nem lenne elég a boldogsághoz, lévén hogy ilyen kamerája másoknak is van egy ideje. Ez a konkrét készülék félig már nyilvánosságra került külföldön (olyan verzió is volt, hogy már idén nyáron érkezik), szóval az élelmesebb olvasók talán belefuthattak korábban, de azért én még nem lőném le a poént.

Aztán az 1280-as felbontás lassan két éve jelen van az Infiraynél a céltechnikában, két távcső is rendelkezik már ilyennel, szóval úgy gondolom itt az ideje, hogy a kereső technikában is debütáljon a HD felbontású mikrobolométer. Igazi értelme ráadásul itt lenne annak, hogy növeljük a látószöget anélkül, hogy csorbát szenvedne nagyíthatóság, továbbá pengeélessé varázsoljuk képet. A keresők azonos kategóriában mindig olcsóbbak, mint a céltechnikák, szóval egy 1280-as kézi készülék talán-talán be is tudna nézni végre a 2 milliós lélektani határ alá, de ebben csak reménykedem egyelőre.

Maradva a keresőknél, akad itt még egy feladat az Infiraynek. A fő konkurens Hikmicro nemrégiben előrukkolt egy olcsó, multispektrális binokulárral. A Guide-nak is van ilyenje, jóllehet monokulár formában. Erre mindenképpen választ kell adnia az Infinek, szóval jönnie kéne egy alsóbb kategóriás Gemininek, lehetőleg úgy, hogy még rátesz egy lapáttal a fentiekre, különben csak szaladnának a történések után.

A következő irány az Infiraynél egyértelműen a beépített lézeres távmérőé és a ballisztikai kalkulátoré kell legyen. Ez így együtt jelenleg megvan a high-end kompakt céltávcsöveknél, egy high-end előtétnél, de még hiányzik a tubusos (Tube) céltávcsöveikből, legyen az hőkamera vagy éjjellátó.

A fentieken túl égetőnek érzem a 4K éjjellátó céltávcső debütálását, szintén távmérővel és ballisztikával, hiszen a PARD és a Hikmicro ebben igencsak élen jár már. Erre azonban információim szerint még várnunk kell, vélhetően a jövő tavaszi bejelentésig.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Új hőkameramárka születik a világra, ezen belül Magyarországra is. De ki is ez a Nocpix? Egy ismeretlen ismerős...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Megújult a Thermtec Ares céltávcső család. 2.0-s verziót kapott az Ares 335, a 650, a zoomos 360 és 660, illetve...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 5 perc Egy kicsit elhúzódott - kompatibilis szerelék hiányában - a Rico 2 tesztje, ezért úgy döntöttem, hogy az eddigi tapasztalatokat leírom...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Elkészült a várva várt Infiray Tube TS60 bemutató. Nem hangsúlyoztam ki eléggé a tényt a videó elején, hogy azért...