Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Így működik a lövésre aktiválódó videó

Olvasási idő: 2 perc Szinte már az összes céltechnikában találunk egy elsőre mitikusnak tűnő funkciót, a lövésre aktiválódó videófelvételt, rövidebbik nevén a RAV-ot. Lássuk a működési elvét és a korlátait is, ha már itt tartunk.

A legegyszerűbb RAV-ként hivatkozni rá, hiszen az angol nyelvben ez a rövidítése a Recoil Activated Videonak, vagyis lövésre aktiválódó videónak (magyarul lehetne LAV mellesleg).

A működése egy gyorsulásmérő alkatrészen és értelemszerűen a videófelvétel lehetőségén alapul. Minden ilyen eszközbe beépítenek egy ma már olcsónak mondható chipet, melyben egy aprócska, szabadon mozgó tömeg a hirtelen elmozdulásra kitér egy irányba, és ezzel jelet ad (lehet mechanikus vagy piezoeletromos elven működő, de ennél többet ne kérdezzetek, a lényeg, hogy mindkettőnél egy kis bigyó tud kitérni a nyugalmi pozíciójából, jelezve ezzel a rendszernek az elmozdulást).

Oké, a gyorsulásmérő a puska visszarúgására jelet ad, és elindul a videófelvétel. De akkor hogyan lesznek meg a lövés előtti pillanatok is? Hát úgy, hogy ha a RAV-ot bekapcsoljuk a távcsövön, az valójában folyamatosan rögzít videót, de miközben forog a felvétel (észrevétlenül a háttérben), a pár másodpercnél régebbi snitteket folyamatosan törli is. Amint bekövetkezik a lövés és visszarúgás, a gyorsulásmérő jelére nem a videófelvétel indul el, hanem a már meglévő (és még hátralévő) felvétel gyárilag beállított intervallumának mentése történik meg a memóriába. Teszem azt a lövés előtti és utáni 5-10 másodpercet menti el a távcső. A régebbi snitteket törli és forog is tovább.

A fentiekből következik, hogy a RAV-nak vannak korlátai és hátrányai is. Az egyik a megnövekedett energiafogyasztás, hiszen a készülék folyamatosan videót rögzít a háttérben, legalábbis felébresztett, célzásra kész állapotban mindenképp.

Aztán létezik olyan készülék is a piacon, amin ha aktiváljuk a RAV-ot, nem tudunk manuálisan videót indítani. Ez bizony kellemetlen lehet bizonyos esetekben, amikor hosszabb történést szeretnénk felvenni, és előbb menüzni kell a RAV kikapcsolásához, hogy fel tudjuk venni az egész jelenetet.

A harmadik dolog a hatékonyság. Ha túl érzékenyre állítja a gyártó a gyorsulásmérőt, már olyan csekély rázkódástól letárolja a készülék a “lövés” videókat, amikor a puska a vállunkon zötyög séta közben. Vagy attól, hogy a lesen letámasztjuk a puskát, és a tusatalp picit koppan a lespadlón. Ha kevésbé érzékeny a rendszer, akkor a nagyobb kalibert használók imádni fogják, hogy milyen pontosan működik, de a kisebb, .222-es, .223-as kalibert mondjuk hangtompítóval használók a minimál visszarúgás miatt azt fogják érezni, hogy megbízhatatlan a rendszer, vagy egyáltalán nem is működik. Jelenlegi tudásom szerint nagyjából lehetetlen kategória az érzékenységet úgy beállítani, hogy az kiskaliberen is jól működjön, és ne legyenek soha fals felvételek sem. Aztán a programozók meglehet okosabbak mint én. Egyes modelleken állítható a RAV érzékenysége, de ha hiperszenzitívre állítjuk, készüljünk rá, hogy tele leszünk majd eget néző, fals videókkal.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET