Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Thermtec WILD hőkamera keresők

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650 előtétek. Mivel a felhasználást kivéve szinte minden közös ezen készülékekben, ezért úgy döntöttem, hogy a Wildokról írott tesztet csinálok, a Huntokról pedig videót, és e két anyag kiegészíti majd egymást.

Ezúttal tehát lássuk a keresőket! A Thermtec a Cyclops szériával szerzett nevet magának a szakmában, melyek újszerű megoldásaikkal (pl. joystickos kezelés), funkciók tárházával, szép képükkel és igen kedvező árukkal hódították meg a híveket, bár ismeretlen márka lévén sokan azért nem mertek akkor még beleugrani. A Cyclopsot a cég csúcsra járatta, jött belőle a 25mK-es Cyclops Pro később, illetve az optikai zoomos Cyclops D, ezek még ma is kaphatók.

Az elődöket megfejelve a Thermtec nemrégiben előrukkolt egy teljesen újragondolt és új szintre emelt kereső-szériával, a WILD-dal. Modernebb, dizájnosabb külső, minőségibb anyaghasználat, cserélhető akku, picit más kezelés, más menü, és a Cyclopsnál fejlettebb funkciók és specifikációk jellemzik. Gyakorlatilag az egyik legjobb kereső hőkamera, amit valaha próbáltam, de annyi jó készülék van már a piacon, és annyi jót bemutattam már, hogy ez a fogalom még a saját fejemben is elcsépelt lett.

Miért mondom mégis ezt?

Igen, csodálatos képe van a Wildoknak. Aki aktív a vadászati közösségi médiában, bizonyára már találkozott velük. A piacon legjobbak közé tartozó 18mK-es szenzorok megteszik a magukét, simán lehet egy lapon említeni az Infirayek képi világával, az már csak ízlés kérdése, melyik a jobb. A Wild 335-öt például összehasonlítottam a szintén új Infiray IRIS IL35-tel, és az jött ki, hogy a Wildban sokkal részletesebb a táj, látszik a növényzet, a lombkorona. Az Irisben pedig élesebben látszik a vad, köszönhetően az AI-vezérelte Reality+ algoritmusnak. Amúgy a Wildban is dolgozik adaptív, tanulni képes AI, de náluk ez inkább a kalibrálásba-zajszűrésbe, esetleg az expozícióba szól bele szerintem, nem az állatok leképzésébe, mint a Reality+. Erre utal a gyártó kissé ködös-marketinges leírása is:

Öntanuló képkorrekció
A Wild sorozat által hordozott AI technológia önképző és alkalmazkodó képességekkel ruházza fel a készüléket. A folyamatos mélytanulás minden egyes kalibrálásból optimalizálni tudja a képkorrekciós algoritmust a különböző jelenetekben, és meghosszabbíthatja a kép stabilitását változatos körülmények közt.

– fordított idézet a Thermtec oldaláról
Balra: IRIS IL35 – Jobbra: WILD 335 – 100m

A Wild 335 azért egyáltalán nem mondható életlen képűnek, imádni fogja, aki használja majd. A 640×512 pixeles Wild 650-nél pedig már abszolút parádés képminőséggel számolhatunk.

WILD 650
WILD 650
WILD 650

Ráadásul olyan jól vannak gyárilag beállítva, hogy amint – szokásomhoz híven – hozzányúltam a világosság, kontraszt, élesség paraméterekhez, csak rontani tudtam rajta. Egyedül talán a Thermtecre egyedileg jellemző Denoise (zajszűrés) paramétert érdemes picit feljebb tolni a gyári értéknél, hogy lekapja a zajt (nesze neked AI), de túlzásba vinni nem szabad, különben képi részletek látják kárát. Amiket egyébként a Sharpening (élességfokozás) paraméterrel valamelyest kompenzálni lehet. De, ha valaki nem babrálja, úgy is kiváló képet fog kapni.

WILD 335
WILD 335

No egy kicsit bő lére sikerült ereszteni a képminőséges dolgot, pedig abba akartam belekezdeni, hogy miért mondom, hogy az egyik legjobb kamera. Szóval igen, csodálatos képük van a Wildoknak, és igen, nagyon jól össze vannak rakva. Magnézium-ötvözet ház, teljesen gumírozva. De ami a legjobban tetszett az az, hogy látszik rajtuk, hogy ezek szinte a végletekig átgondolt és megtervezett készülékek. Csúnyát mondok, ezért meg fognak kövezni, de tiszta Európa. Minden kézre esik, minden ergonomikus és minden úgy működött a tesztelt 4db Thermtec készüléknél, ahogy az a nagykönyvben le van írva. Nem voltak hülye megoldások, nem tapasztaltam szoftveres bakikat, lefagyást, túlzott akkufogyasztást stb. Ha Mac számítógépre dugtam őket, felugrottak meghajtóként, ahogy kell. A letöltött videofájlok hibátlanok. Ez utóbbiakkal speciel az Infiray azóta küzd, amióta írom ezt a blogot – az meg idestova 5 éve már -, de ahogy láttam az Infik Windowson is valami fura hálózati meghajtó-szerűségként ugranak fel, nem sima meghajtóként. Na mindegy is… Nem az Infit akarom ekézni márkanagykövetként, szeretem őket, tök jó dolgokkal rukkolnak elő, de szerintem mindenki tudja miről beszélek. (Teszem is gyorsan hozzá, 2024-re az volt az ígéretük, hogy jobban odafigyelnek ezekre a dolgokra.)

Apropó akkufogyasztás. A Wildok egy szem 18650-es akkuról futnak. A hasonlóan konstruált kameráknál gyakran azon megy a matek, hogy vajon két órát bírnak egy töltéssel, esetleg hármat vagy négyet? Érdekes módon a Thermtec valahogy meg tudta oldani, hogy a 384-es felbontású modellje (Wild 335) 10 órát, a 640-es felbontású (Wild 650) meg 8 órát bírjon. 1, azaz egy darab akkuval! Nem állítom, hogy tényleg koppra ennyit bírnak, nem teszteltem, de nincs velük vakaródzás a lesen, hogy merül, már pirosban van, mikor cseréljek… Ha egy feltöltött akkuval kiviszed vadászni, aznap el is felejtheted az akku kérdést, de ha legközelebb elfelejtetted tölteni, még akkor is esélyes, hogy működni fog pár órát, feltéve ha nem egész éjszakás mókákra szakosodtál. Én 2-3-4 órákat szoktam ülni, és egy töltéssel 2-3 vadászatot simán kibírt a Wild 650, ami ezek között maximum annyi töltést kapott, hogy számítógépre csatlakoztattam napközben, hogy leszedjem a videókat, és esetleg fél órát még rajta maradt.

Mellesleg az akkufedél is nagyon profi, ki kell húzni a fogantyúját a helyéről, felnyitni, majd abba belekapaszkodva lehet nyitni a zárját és erősen húzni, ugyanis a masszív vízszigetelés az ajtón kicsit nehezen engedi magát. Alatta bújik meg az akku úgy besüllyesztve, hogy ha nem lenne a kihúzószalagja, eszköz kéne a kiműtéséhez. Emiatt a cserénél illik is figyelni arra, hogy az egyébként merev szalag jó helyen maradjon, ne csússzon be az akku alá, különben legközelebb szívni fogunk.

Ez, és a tény, hogy nem polaritásfüggetlen a behelyezés, mint például az Infiray Irisnél, a szükségesnél egy fokkal bonyolultabbá teszik az akkucserét sötétben. Ja és csak a rövid, mindkét oldalán lapos, tehát a pozitív oldalon bütyök nélküli 18650-est fogadja sajnos, emiatt jártam úgy, hogy lemerült a lesen a Wild a sokadik kiülés után, és hiába volt nálam négy darab 18650-es lámpából, céltávcsőből, tartalékból, egy ment csak bele, az is véletlen volt ott. Nem is értem mi a francnak létezik háromféle 18650-es szabvány (védelem nélküli, védelemmel ellátott, púpos, lapos…áhh..!). Ja, és lehet tölteni az akkut a kamerában is USB-n keresztül, ez se mindenkinél van, aki 18650-et használ. Mondom, hogy minden át van gondolva és működik!

Ha már a kezelésnél tartunk…ezt a kúpos formát, amit egyesek kólásdoboznak mondanak, még mindig nagyon kényelmes fogni, tartani. Négy kezelőszerv van a Wildokon: egy bekapcs és egy fotó/videó gomb, köztük egy vajpuhán járó görgő a fókuszáláshoz, és egy négyirányú, nyomható gomb, amit már nem neveznék kifejezetten joysticknak, mert nem dudorodik ki, mint a Cyclopsoknál tette, épp inkább homorú kialakítású, belesimul az ujjunk. Ezzel a narancs “joystickkal” tudunk mindent vezérelni a kamerán, a rövid és hosszú billentésekkel, vagy a rövid és dupla megnyomással.

Könnyen meg lehet szokni és minden abszolút kézre esik. Annyira, hogy a kamera megfogásakor, felvételekor néha még ügyelni is kell rá, hogy a fókuszt el ne állítsuk, mert pont az ujjunk alá kerül a görgője. Ráadásul egy csomó minden testre szabható. Ha nem tetszik a “joystick” működése, a menüből kalibrálni lehet. Ha nem jó helyen van a távmérő kerete, a menüből kalibrálható. Gyakorlatilag a menüből mindent lehet állítani, háromféle kijelző-színtónust, kijelző fényerőt, hőkövetést, ikonokat, a távmérés módját, kiégés védelmet (nap felé fordított kamera esetén) stb, nem is sorolom fel mindet. Amit kiemelnék, az az EIS nevű elektronikus képstabilizátor, ami a kézremegés kiküszöbölését hivatott szolgálni. Valamit ér azért, de a világot nem váltja meg úgy, mint a fényképezőknél egy optikai stabilizátor. Az ára az, hogy 1.1x-es digi nagyítás lesz miatta az alap, és bár nyugodtabb, de egy kissé hullámzó, esetleg szaggatós lesz kép, amikor mozog a kamera (látható a cikk végén a mintavideók között). Ezek engem zavartak, szóval inkább kikapcsoltam és szokás szerint letámasztottam a kamerát, ha valamit meg akartam figyelni. Viszont cserkelve, mászkálva használva esetleg jó lehet.

Huh…sok a mondanivaló, mi van még? Ja igen, LRF! A lézeres távmérő nem túl elegánsan a kamera alján dudorodik ki, de legalább nincs útban és sötétben egyértelművé teszi merre van a fent és a lent, ami a kólásdoboz kialakításnál nem hátrány. A gyártó 1000 méteres hatótávot ír, de én olyan távokat tudtam megmérni vele 1km fölött is, hogy csak néztem! A legtávolabbi 1427 meg 1429 méter volt tarlón hagyott bálákon! Ilyet se láttam még másnál, hogy a gyári adatot ennyire túlszárnyalják.

Nagyobb tárgyakon bőven 1000 méter fölött is mér az LRF!

Sokkal ügyesebb és stabilabb, tehát erősebb a lézer, mint például a PARD szintén 1000 méteres távmérője (egyszerre próbáltam). Csupasz tarlón, éles szögben mérve is helyt állt. Aztán a Thermtec mindezt kombinálta a szokásos (Cyclopsoknál már megismert) AI-alapú távbecslésével, ami megint csak példaértékű. A funkció neve LRF-Boost. Amint megjelentek a távmérők a hőkamerákban, a gyártók már dobták is el a jó öreg, ámde olykor pontatlan távbecslés funkciót. Nem így a Thermtec, aki azt mondta, hogy lehet itt pontosan is becsülni, ha már van egy mért távunk. Megmérünk egy disznót, majd ez alapján megbecsüli a többi disznó távolságát a tarlón, és mutatja kis rubrikában fölötte a távolságukat. Illetve hát minden vadat megmutat, nem csak az azonos fajt. Ráadásul a különböző vadfaj-méretek állíthatók be, szóval ha a szarvast vapitire szabták gyárilag, de nálunk csak gím van, akkor átállíthatjuk kisebbre. Na ezek miatt mondom, hogy látszik, hogy a Thermtecnél GONDOLKODNAK, nem csak gépiesen gyártják az újabbnál újabb cuccokat. Félreértés ne essék, szeretem az összes gyártót, mert látom hogy mindenki teper, de a piacvezetők gyakran jobbnál jobb hardverrel akarják megváltani a világot, mert pénz és technológia van sz.rásig, mások pedig majmolják a piacvezetőket pici átalakítással, a Thermtecnél meg nekiálltak gondolkodni is emellé. Nem hátrány, és Kínában ez egyelőre ritka, mondom ezt a legnagyobb jószándékkal, de lassan 20. éve dolgozom velük, tudom miről beszélek.

Aztán mi maradt még ki…? Vissza lehet nézni a kamerakijelzőn a fotókat-videókat. Egyszerű, de nagyszerű a Thermtec applikációja is, lehet frissíteni is vele a kamerákat. Szinte az összes hőképfajta kellemesen használható, nem veszít el részleteket. Ó igen, még egy kis bosszúság, ami feltűnt, egy olyan kamerán amibe nemigen tudok belekötni. A szemkagylója kicsit merev gumi és éle van, ezért nekem gyakran vágta a szemgödrömet, orrnyergemet, ha úgy tartottam, ahogy más kamerákat szoktam. Nem szabad rányomni. A kagyló egyébként nem visszahajtható, de lapos, szemüveggel is lehet használni a készüléket, látni fogjuk így szinte a teljes kijelzőt, maximum a sarkok lesznek lecsípve. Aztán komoly tokot és kiegészítőket, nyakpántot is adnak a kamerához, szóval azt kell mondjam megéri a pénzét minden tekintetben, és ha így folytatja a Thermtec, komoly kihívója lehet a nagyoknak.

Mintafelvételek

Thermtec WILD 650 (és HUNT 650)

Thermtec WILD 335 (és HUNT 335)

A Thermtec WILD készülékeket megtaláljátok a Leitz-Hungáriánál és viszonteladó partnereinél. KLIKK IDE!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Nocpix csúcs céltávcsövének tesztje.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Nocpix Dome M6T25S autós kereső hőkamera kicsomagolása, első benyomások

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Az Infiray Rico 2 RH50R hőkamera céltávcső tesztvideója