Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Két hír a Guide háza tájáról, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán “csak” egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.

A Guide bemutatott pár új terméket az elmúlt napokban. Ezek között van egy igazán különleges modell, a Guide TJ LRF Zoom (TJ660LZ).

Optikai zoomos, egészen pontosan dupla látószöggel (Dual FOV) rendelkező hőkamerát láttunk már az Infiraytől elsőként, később a Thermtectől is. A Guide ezt azzal fejelte most meg, hogy eddig soha nem látott zoomátfogást pakolt a TJ-szériába. A 640x512px felbontású monokulárt két zoomálláson tudjuk használni, 20 és 60mm-en. Ezekhez F0.9 és F1.1 “fényerők” és 20mK érzékenység társul, ami szintén figyelemreméltó. 20mm-es állásban kapunk egy masszív, 22.5°-os látószöget és 1.5x-ös nagyítást, 60mm-re tekerve pedig 7.2°-os látószöget és combos 4.5x-ös nagyítást 3100 méteres észlelési távval. Ez tehát 3x-os optikai zoomot jelent, míg másoknál csak 2x-es van. Az új Guide tehát tökéletesen helyt áll még akkor is, ha egy fára mászó íjász használja 20 méterre nézelődve, és akkor is, ha 40 hektáros tarlón nézelődik vele az ember, mert még 20mm-es állásban is 1000 méter az észlelési távolsága. 60mm-re átfordítva pedig nincs az a vad, amit ne tudnánk azonosítani lőtávon belül.

A Guide TJ660LZ modellben FullHD felbontású AMOLED kijelző van (akkora, mintha egy 70″ képátlójú tévét néznénk 2.5 méterről!), két darab cserélhető 18650-es akku hajtja (10 óra!), akár 5 GHz-es wifin keresztül is szedhetjük róla videókat. És persze ott az 1000m-es lézeres távmérő is az alján. Itt nem áll meg az extrák listája, automatikus ébresztést is tett bele a Guide, ami azt jelenti, hogy ha a kamera lóg a nyakban, vagy elfektetve pihen a les ülőkéjén, akkor elalszik magától (energiatakarékos mód) emelésre pedig felébred.

Ezekkel a paraméterekkel egy igencsak kurrens modellt sikerült a Guide-nak piacra dobnia. Azt mondod, biztos egy vagyonba kerül majd? Ez egyáltalán nem biztos. Ugyanis ennek a modellnek a “kis”testvére – és ez a második nagy hír mára -, a Guide TJ650 LRF már kapható Magyarországon, és kategóriájához képest brutálisan jó árcédulát kapott. 640-es felbontás, 20mK érzékenység, 50mm F1.0 objektív, FullHD kijelző, 3.8x-os nagyítás, 1000 méteres LRF, cserélhető akku…mindez e cikk írásakor 799.900 Ft-ért. Ugye emlékszünk, hogy egy ilyen top-kategóriás modell nemrég még az 1.2 milliós szegmensben volt? (Mi lenne, ha nem lenne harmatgyenge a forintunk?)

Aztán gondolnád, hogy oké, ennyiért biztos annyit is tud. Hát nem valószínű. Bár élőben még nem láttam, de a Guide másik új kamerája, a multispektrális TL650 hőképe engem lenyűgözött, még annak ellenére is, hogy csak 30mK érzékenységű és F1.2-es objektívű. Ha az ilyen szép képet adott (ami ezen a videón látható), akkor milyen lehet egy 20mK-es modell F1.0 optikával? Alig várom, hogy kipróbálhassam…

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az általam nagyon kedvelt Thermtec márka új modellel bővítette a remekbe szabott WILD hőkamera keresőcsaládot: megérkezett a WILD-D.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc A Guide több új terméket mutatott be a napokban, amikkel új szintet lépett a márka. Már az is meglepő, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 5 perc Egy kicsit elhúzódott - kompatibilis szerelék hiányában - a Rico 2 tesztje, ezért úgy döntöttem, hogy az eddigi tapasztalatokat leírom...

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc