Hozzávalók (ahogy én készítettem):
- kb. 2kg őz comb
- 1 üveg Cabernet Sauvignon vörösbor
- 1,5-2 ek. áfonya lekvár
- mangalica zsír
- 3-4 fej vöröshagyma
- egy jó marék kockázott kolozsvári szalonna
- 2db paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 150g paradicsompüré
- 4-5 szem borókabogyó
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg (én ezt kihagytam)
- 1 tk. fehérbors
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1-2 ek. mustár
- 1-2 tk. őrölt füstölt fűszerpaprika
- 1-2 tk. őrölt pirospaprika
- kakukkfű (friss v. szárított)
- 1-2 babérlevél
- Erős Pista ízlés szerint
- 1 tk. szárított gyömbér
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Az őz combot megtisztítjuk, lehártyázzuk, kockára vágjuk, félre tesszük. A hagymát is kockára vágjuk, paprikát szeleteljük. Feldobjuk a mangó-zsírt, bele a kolozsvári szalonnát, kicsit előpirítjuk, majd mehet bele hagyma. Ha az is megpirult, mehet mellé a paprika. Nem sokkal utána a paradicsompüré, azt is kicsit meg kell pirítani, közben hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a késlappal összetört borókabogyót, az őrölt szegfűszeget (én ezt bevallom minden alakalommal kihagytam, mert nem volt itthon…nem hiányzott), a fehérborsot, az őrölt köménymagot, és a mustárt. Ezen kívül a teljes, pöribe szánt pirospaprikamennyiség felét most adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikából. Felöntjük egy fél üveg vörösborral és kb. 15 percig pároljuk.
Ha elpárolgott a bor, jöhet a Bambi (rendezői vágás). Amíg pirul hús, adunk hozzá gyömbért, és kakukkfüvet. Küldjük meg ízlés szerint 1-2 kiskanálnyi Erős Pistával. Ha a hús megpirult, öntsük hozzá a maradék vörösbort és az áfonyalekvárt. Én itt azért beledobtam egy babérlevelet is, bevallom.
A húst természetesen addig főzzük, amíg a nagyobb darabok puhák nem lesznek, egy órát szánjunk rá. Menet közben pótoljuk némi vízzel az elpárolgott szaftot (ha módunkban áll lefedni az edényt-bográcsot, hamarabb megpuhul a hús és nem kell annyi vízpótáls), adjuk hozzá mindeközben a maradék adag pirospaprikát, de már a simából, és ne felejtsük a sót-borsot sem ezen a ponton.
Az eredmény egy nagyon intenzív, különleges ízű őzpörkölt, aminek van egy lehelletnyi édeskés beütése az áfonyalekvár miatt, és egy kis savanykás beütése is, talán a mustár miatt, mindezt a szokásos ütős pöri-ízvilág mellett. Oltári finom!
Lázár Úr itt mutatja, hogyan kell:
Borítókép: Pixabay
Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.