Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Teszt: Bresser Travel és Condor spektívek

Olvasási idő: 3 perc Két olcsó spektívet próbáltam ki a Bresser kínálatából. Ebből az egyik, a Travel kifejezetten olcsó, pedig még állványt is adnak hozzá. A kisebbik Condor előnye pedig a kompakt, táskában is elférő méret, és a jobb képminőség.

Bresser Travel 20-60×80

A Travel szettben e cikk írásakor mindössze 45.900 Ft-ra volt árazva. Valószerűtlenül jó ár egy 8 centis lencseátmérőjű, 60x nagyítású spektívért. A szett azt jelenti, hogy kapunk hozzá egy egyszerű hordtáskát, és egy fémből készült, dönthető-forgatható fejjel ellátott miniállványt.

Látva, próbálva magát a spektívet, egész egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy ezt a mai világban hogyan hozzák ki ennyiből.

A ferde betekintésű Travel háza gumírozott műanyag, nagyon könnyű, mindössze 1,4kg. A hatalmas frontlencsét pattintós, lehajtható kupak, és kihúzható napellenző védi. Egyiket sem tudjuk elhagyni. Hátrébb haladva állványgyűrűt találunk, ami szintén műanyagból van, de tapintásra jó minőségű. Kilazítva el tudjuk fordítani vele az állványra tett spektívet, ha nem felülről, hanem oldalról néznénk bele. Utána következik a széles, recézett, és elég feszesen fordítható fókuszgyűrű. Egyláltalán nem baj, hogy ilyen feszesen jár, mert közben kellően olajozott is, így nagyon finoman lehet állítani az élességet. Szükség is van rá használat közben, mivel finomállító fókusz ennél a modellnél nincs.

Az okulár nyakán tudjuk a nagyítást állítani 20-60x között, ez a gyűrű már könnyebben fordítható, fölötte pedig a twist-up, vagy is a kitekerhető szemkagyló.

A Bresser Travel lencséi teljes bevonatosak, a rendszerben pedig BK-7-es prizma fordítja a képet. Az áprilisi őzbakfigyeléseknél meglepően jól teljesített ez a kis cső, főleg az árához képest. 20-30x-os nagyításon korrekt, bár szemkápráztató kontrasztot és élességet ebben az árkategóriában ne várjunk, főleg borús időben. Még 40-50x-esen is jól használható, 50-60x-os nagyításon lágyul csak a kép és veszít méginkább a kontrasztból, de agancsot bírálni igazából még ebben a tartományban is tud akinek van szeme hozzá, és nem 400 méterről akar boldogulni. Nyilván a becsillanás és a szürkületi teljesítmény ebben az árkategóriában nem vetekszik a komolyabb spektívekkel. Szürkületben nem is igazán próbálkoztam vele, megmondom őszintén.

Alkalmi spektívhasználók számára ez egy zseniális darab!

Bresser Condor 15-45×50 Gen II

A fenti Travelnél a Condor már egy magasabb árkategória. Itt már vízálló kivitelről, élettartam garanciáról, BaK-4 prizmáról beszélhetünk, és megjelennek a fém komponensek is, bár a ház maga még mindig műanyag. Emiatt ez is egy könnyű darab, alig nyom többet 1 kg-nál. A Bresser itt már nem hordtáskát ad hozzá, hanem egy gyöngyvászon huzatot, amit állanódan rajta tudunk hagyni a spektíven. Használatkor csak a kulcsfontosságú helyeken nyitjuk ki, így folyamatosan védi az optikát a külső behatásoktól. Állványtalp van, de gyűrű nincs ennél a ferde betekintésű modellnél, ezért elforgatni nem tudjuk, ha állványon van. A fókuszállítója úgy néz ki, mintha durva- és finomállító gyűrű is lenne rajta, de valójában egybe van építve. Cserébe nagyon precízen tekerhető. A nagyítást állító gyűrű is kellemes, ahogy az okulár is.

Ami a képminőséget illeti, érezhető a különbség a Travel és a kis Condor között. Utóbbinak a színei szebbek, a kontrasztja szemet gyönyörködtetőbb, és élesebb képet is ad. De mivel 50-es frontlencsével szerelték, a magasabb nagyításokon könnyen találhatjuk magunkat abban a helyzetben, hogy a közel fele annyiba kerülő 80-as Travel értékelhetőbb képet ad a bíráláshoz. Emiatt én azt javaslom, hogy

akinek nincs kifejezetten erre a kis kompakt, táskába pakolható verzióra szüksége, de a Travelnél jobb képminőségű spektívet szeretne, az inkább válassza a 80-as lencséjű Condort. Nem fogja megbánni.

A Bresser spektívek ide kattintva érhetők el a Leitz Hungária webshopjában.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Távirányítható, giroszkópos, 360°-ban forgatható, 110°-ban dönthető autós konzolok hőkamerához, éjjellátóhoz.

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...