Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: UOVision Green 30 vadkamera

Olvasási idő: 6 perc Nem mindenki ég a “képküldős” lázban, ekképpen van még piaca az olcsó(bb), nem képküldős, magyarán szólva “kimászkálós” vadkameráknak. Ennek egyik legújabb generációja az UOVision Green30, mely révén a gyártó újabb lépést tett fölfelé építési minőségben, funkciókban és képminőségben egyaránt, vonzó alternatívává avanzsálva ezt a kis felvevőt.

A “kis felvevőt” szó szerint kell érteni, ugyanis a múltkor bemutatott UOVision Compact mellett a Green 30 sem egy bumfordi kamera. Nagyjából egyforma méretűek, a 8-elemes működés miatt tudnak ilyen picik lenni. Talán ezért is “Green” a fantázianeve, amivel a környezetkímélésre utalnak. A régebbi UOVisionök ugyanis még 12 elemmel működtek. Na persze nem csak azért Green, mert kevesebb elem van benne, hanem azért is, mert a fogyasztása is kisebb a korábbi modelleknél, így a 8db ceruzaelemmel használati intenzitástól függően 3-6 hónapot bír a kamera.

Építés

Az UOVision vadkamerák tokozása és időjárásállósága hagyományosan jónak mondható, nem különb a Green 30 sem. A rejtőminta is szerintem rendben van, szépen illeszkedik bármilyen környezetbe. A hátulján a hagyományos pántrözgítés mellett helyet kapott 10mm-es kábelzár foglalat is, illetve 1/4″-es állványmenet az alján. A nyitás-zárást egy nagy oldalsó füllel végezhetjük, mely alatt egy fület alakítottak ki, így lelakatolhatjuk az ajtót az illetéktelenek elől.

A kétfajta vadkamerakonstrukció közül a Green 30 a gyakoribb, mégis szerencsétlenebb verziót képviseli, amikor nyitott állapotban az optika és a kijelző együtt nyílik az ajtóval. Ez csak annyiból szerencsétlen, hogy ezzel a módszerrel kicsivel nehezebb megfelelően pozícionálni a kamerát, hiszen nem látjuk mit lát az objektív, amikor csukott állapotban van az ajtó. Tesztfotó, de mindinkább tesztvideó helyszíni készítésével, lehet áthidalni ezt a problémát (erre van külön gomb), de azért elegánsabb megoldás az a fajta vadkamera, aminek az objektíve fix.

Kinyitva a készüléket azonban mosolyra fakad a régi uovisionösök arca. Új, nagyméretű, szép kijelző, új, precízen működő, kéken megvilágított gombok és új, egyszerűen használható menürendszer várja a tulajdonost. A kijelző mérete és felbontása is nőtt szerintem, de a betekintési szöge nem sokat változott, még mindig a kijelzővel egy szinten nézve látjuk a legkontrasztosabb képet. Ám a helyzet az, hogy egy ennél nagyobb betekintési szögű, IPS LCD kijelző (mint ami az okostelefonokban van például) eléggé megdrágítaná a kamerát.

A készülék standard méretű SD kártyát használ, amiből legfeljebb 32GB-osat tud fogadni. Ezen kívül USB aljzatot, és külső akkumulátorhoz, vagy napelemhez szükséges tápcsatlakozót is találhatunk a vadkamerán.

Menürendszer

Az új menürendszerben nem fog elveszni a felhasználó, már csak azért sem, mert nem képküldős kameráról beszélünk, így nincs annyi funkció/menüpont sem. A menü magyar nyelvű is lehet, bár a fordítás nem mindenhol sikerült jól.

A kamerát készenléti állapotba helyezve nem csak élőképet kapunk, hanem néhány adatot is leolvashatunk a kijelzőről:

Üzemmódot és azok beállításait, az eddig készült képek/videók számát, és hogy mennyi kapacitás van még a kártyán, továbbá az akkuállapotot ikonos és százalékos formában egyaránt, meg persze a pontos időt és dátumot.

A képek visszanézésekor lehetőség van a fotókba belenagyítani, illetve nagyított állapotban pásztázni a képen. A felvétel időpontját a kamera mindig mutatja, ennek ellenőrzéséhez nagyítanunk sem kell.

A menüben választhatunk fotó, videó és fotó+videó üzemmódok között. A fotók 2MP-től egészen 30MP méretűig kérhetők, de nem érdemes a nagyobb felbontásokat választani, mert a képminőség nem lesz jobb tőlük, csak a memóriakártyán lévő fájlok lesznek nagyobbak. Az alap, 2-5MP, esetleg 8MP-es felbontások teljesen megfelelők hétköznapi vadászati felhasználásra. Kérhetünk fotósorozatot is, ez a funkció is fejlődött, mert korábban max 3 kép készülhetett sorozatban, a Green 30 viszont már 10 képet tud egyhuzamban lőni.

A készülék videót HD és FullHD felbontásban képes rögzíteni hanggal, a felvételek hossza pedig 10mp-től 60mp-ig terjedhet. Szerencsére a fotók és a videók éjszakai megvilágítása között nincs különbség. Ezen kívül újdonság a menüben a Smart Video (okos videó) funkció. Ez kizárólag videó módra állítva működik (vegyes módban nem), és csak nappal. A lényege pedig az, hogy a menüben beállított felvételhossz csak az éjszakai videókra fog vonatkozni, napvilágnál a vadkamera addig rögzít felvételt, amíg mozgás van előtte. Ez néha jó funkció, például váltón, kotoréknál, vagy egy dörzsölőfánál, esetleg objektumvédelem esetén, ám egy sűrűn járt szórón már necces lehet. Ha egy csapat őz beveti magát hajnalban, és ott délelőttig elmolyolnak, az elég hosszú felvétel lesz.

A kamera bekapcsolási jelszóval védhető, ami immáron nem csak numerikus lehet, hanem szavakat, betű-számkombinációkat is megadhatunk, de javasolt a számoknál maradni, hogy bekapcsoláskor ne kelljen annyi gombot nyomkodni. Állíthatjuk a vakuerőt két fokozatban, ahogy a záridőt is, illetve lekorlátozhatjuk a működési időtartamot egy napon belül (angolul ez a Work Time, a magyar menüben elég szerencsétlen WKT nevet kapott). A vakuerő-állításnak akkor van értelme, ha nincsenek az előtérben tereptárgyak, növények, máskülönben a kamera mindenképpen visszafogja a vakut, hogy ne égesse ki az előteret. Magasra szerelve, lefelé nézve van jelentősége annak, hogy maximálisra állítjuk a vaku erejét, ezáltal hatótávját. A záridőt 1/15s illetve 1/30s között lehet állítani, itt érdemes a gyorsabb (1/30) időt választani, így kisebb az esélye a bemozdult képeknek (csodát azért ne várjunk).

Képminőség

Ebben is szintet lépett az UOVision, a Green 30 képminősége nappal és éjjel is jobb, mint a korábban csúcskategóriát jelentő UM785-é. Élesebbek és kevésbé zajosak, de így sem nevezném top kategóriásnak manapság. Éjszakai módban még mindig a Spypoint FORCE-DARK viszi a prímet az általam tesztelt vadkamerák közül, nappali módban meg a Boly Falcon. A Green 30 vakuja szép egyenletes megvilágítást ad, nem égeti ki a közelebbi területet, és bár papíron 15 méter a hatótávja, ennél picivel szerintem azért többet tud. Bár nyilván ez függ attól is, hogy hogyan pozícionáljuk, illetve hogy mennyire fényvisszaverő a közeg. Nyilván egy fekete disznó 20 méterről már nem biztos, hogy látszani fog, de egy világos gím vagy dám simán. Ha magasra szereljük, és van fényvisszaverő háttér (lombozat stb), akkor többet tud mint 15 méter.

Érdekessége ennek az új UOVisionnek, hogy nem csak a videója, de a fotója is szélesvásznú formátum, 16:9 az oldalaránya, pedig a vadkamerák általában 4:3-as arányt szoktak fotózni. A videó mód látószöge egyébként jóval szűkebb, mint a fotóé, de ez szinte minden vadkameránál így van.

Ugyanaz a jelenet fotóban és videóban: előbbi jóval nagyobb látószög

A kamera reakcióideje nagyon gyors, 0,2mp, ám a mozgásérzékelő látószöge kisebb, mint a fotók látószöge, kb akkora mint a videóké, ebből következően, ha fotókat készítünk, akkor valami már látszani fog az állatból a képen, ha videót készítünk, akkor pedig rögtön belép a képbe az állat a videó elején.

Mintavideó

Összegzés

Nem mindenki ragaszkodik a képküldős vadkamerákhoz. Van aki nem akar annyit fizetni, főleg, mert félti, de olyan is akad, aki számára külön program, valahol egy fél vadászattal felérő dolog az, hogy pár naponta kimegy a kamerához az erdőbe, és izgatottan várja az eredményt. Felvett-e valamit, jár-e arra valami, megjött-e a disznó, van-e sakál, stb? Számukra az új UOVision Green 30 egy igen jó ár/érték arányú kamera, hiszen a fejlett képminősége, építési minősége és néhány okos funkciója ellenére az ára egészen baráti. Érezhető, hogy szintet léptek vele az eddig megszokott, kissé unalmas, kissé “kínais” vadkamerákhoz képest. Ez egy igazán minőségi termék már, egy rossz szót nem tudok szólni róla. A többhónapos teszt alatt 1-2x bakizott csak, ez abban merült ki, hogy pirkadat, vagy szürkület közepén, amikor váltott éjszakai és nappali mód között, egyszer-egyszer bizonytalankodott az IR-Cut szűrő mozgatásával, aminek 1-1 rózsaszín felvétel lett az eredménye. Nálam első szériás típus járt, bizonyára ezt a UOVision javítani fogja szoftveresen, ha még nem javította.

UOVision Green 30

30MP, FullHD, energiatakarékos, nem képküldős vadkamera

44.900 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A vadkameráknak több olyan funkciója is van, ami laikus felhasználó számára nem tiszta, hogy mit takar. Ezeket veszem sorra ebben...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Távirányítható, giroszkópos, 360°-ban forgatható, 110°-ban dönthető autós konzolok hőkamerához, éjjellátóhoz.